Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Evenimentul Zilei
Anul şi data apariţiei: 20.06.2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Titlul articolului: UDMR și PDL nu au căzut de acord pe noua hartă a României
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.evz.ro/detalii/stiri/coalitia-nu-s-a-inteles-pe-tema-reorganizarii-administrative-934596.html


 

 

Ședința coaliţiei din această dimineaţă pe tema reorganizării nu s-a soldat cu niciun rezultat. UDMR și PDL nu au căzut de acord pe o variantă comună a proiectului de reîmpărțire a județelor.

 

Din acest motiv, liderii formaţiunilor aflate la putere iau în calcul o nouă şedinţă programată pentru diseară sau mâine dimineaţă, înainte de consultările de la Palatul Cotroceni.

 

Deputaţii şi senatorii UDMR se întâlnesc la ora 14.00, la Parlament, pentru a discuta atât despre reorganizarea propusă de şeful statului, dar şi despre Statutul minorităţilor.

 

Uniunea este nemulţumită de faptul că membrii comisiei pentru Drepturile Omului  de la Camera Deputaţilor modificat, joi, cu sprijinul PDL, un articol din Statutul minorităţilor care interzicea practic statului să reorganizeze teritorial-administrativ o zonă locuită de minorităţile naţionale. Mai mult, UDMR nu acceptă soluţia PDL privitoare la regionalizare pentru că, spun liderii Uniunii, aceasta pune în pericol unitatea minorităţii maghiare din România.

 

Divergențele dintre UDMR și PDL, au ajuns la un ton radical

 

UDMR a adoptat un ton radical față de proiectul PDL privind reorganizarea administrativ-teritorială. Liderul Uniunii, Kelemen Hunor a afirmat chiar că secuii vor ieși în stradă pentru a protesta față de dizolvarea comunității maghiare.

 

O reacție dură împotriva reorganizării a venit și din partea Consiliului Național Scuiesc, care a îndemnat la nesupunere civică și la proteste de stradă.

 

Și oficialii guvernului de la Budapesta au criticat dur proiectul guvernului român privind reorganizarea. Vicepremierul guvernului maghiar a afirmat că prin acest proiect se schimbă harta etnică a României, fapt inacceptabil pentru comunitatea maghiară. 

 

 

În replică, premierul Emil Boc a afirmat că problema reorganizazării administrativ-teritoriale este o problemă exclusivă a executivului român.

 

Maghiarii din România au propria viziune asupra reorganizării administartiv-teritoriale.

 

Divergențe în privința noii împărțiri administrative au existat și între UDMR și PDL, chiar dacă ambele formațiuni politice sunt membre ale coaliției de guvernământ.  

 

Nemulțumiri față de proiectul guvernului rivin reîmpărțirea administrativă a României au existat și la nivelul opoziției. PSD și PNL vor declanșarea de referendumuri în județe pentru a se bloca proiectul de reorganziare administrativă.

 

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.